Wat is netcongestie en hoe lossen we het op?

Netcongestie is een enorm groot probleem wat in heel Nederland voorkomt. Het betekent dat ons elektriciteitsnet op bepaalde momenten niet genoeg capaciteit heeft om aan de vraag te voldoen of om het aanbod van bijvoorbeeld zonne- en windenergie te transporteren. De reden hiervoor is doordat steeds meer huishoudens en bedrijven elektrische apparaten, warmtepompen, zonnepanelen en elektrische auto’s gebruiken. Het stroomnet is daar niet altijd op berekend, en daardoor ontstaan er “files” op het elektriciteitsnet. De overheid heeft ook te lang gewacht om hier wat aan te doen. 


Tekort aan stroomhuisjes en de planning voor verbetering

Een belangrijke oorzaak van netcongestie is het tekort aan transformatorhuisjes, ook wel stroomhuisjes genoemd. Deze huisjes zetten hoogspanning om naar een spanning die geschikt is voor huishoudens en bedrijven. Omdat de vraag naar stroom snel toeneemt, zijn er veel meer van deze stroomhuisjes nodig. Het bouwen van nieuwe stroomhuisjes en het uitbreiden van het net kost echter veel tijd en geld.

Wat wordt er gedaan?

Netbeheerders zoals Liander, Enexis en Stedin zijn volop bezig met het uitbreiden en verbeteren van het elektriciteitsnet. Ze plannen:

  1. Meer stroomhuisjes bouwen:
    Dit vraagt echter vergunningen, materiaal en mankracht, wat vaak jaren duurt.
  2. Extra kabels en transformatoren:
    Het verhogen van de capaciteit van bestaande netwerken.
  3. Slimme oplossingen:
    Denk aan het sturen van vraag en aanbod door bedrijven en huishoudens te vragen stroom te gebruiken wanneer er meer beschikbaar is.

Wie gaat dit betalen?

Het verbeteren van het stroomnet wordt grotendeels betaald door ons allemaal via de energietarieven. Netbeheerders berekenen de kosten van investeringen door in de netwerkkosten op je energierekening. Ook betaalt de overheid mee via subsidies. Bedrijven die veel energie gebruiken, dragen een groter deel van de kosten.


Batterijen als oplossing

Voor bedrijven die niet afhankelijk willen zijn van het netwerk, zijn batterijen een zeer interessante optie. Met een batterij kun je:

  • Overtollige stroom van zonnepanelen opslaan voor later gebruik.
  • Pieken in stroomprijzen vermijden door stroom uit je batterij te gebruiken.
  • Het netwerk ontlasten door minder afhankelijk te zijn van stroomlevering tijdens piekuren.
  • Handelen op de onbalansmarkt.

Battlink: Batterijoplossingen op maat

Battlink biedt innovatieve batterijoplossingen die helpen bij het efficiënt beheren van je energieverbruik. Onze batterijen zijn uitermate geschikt voor het MKB en groot bedrijf en zijn ontworpen om:

  • De energierekening te verlagen.
  • Onafhankelijkheid van het netwerk te vergroten.
  • Duurzaamheidsdoelen te ondersteunen.

Battlink speelt slim in op de huidige uitdagingen door betrouwbare opslagoplossingen te leveren die je helpen om voorbereid te zijn op de toekomst van energie.


Conclusie:

Netcongestie vraagt om grote investeringen en slimme oplossingen. Terwijl het netwerk wordt verbeterd, kunnen batterijen zoals die van Battlink een deel van de oplossing bieden, vooral voor wie onafhankelijk wil blijven. Samen werken we aan een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot betrouwbare, duurzame energie.